Monotypi af rørhøg

En hastig skitse fra Gammeltoft Enge ved Sønderho har i et par måneder rumsteret i mine tanker. Rørhøgen ser jeg dagligt i hele sommerhalvåret, og i mine skitsebøger er der masser af små studier, der alle kunne blive til noget andet og mere i værkstedet herhjemme - men som aldrig forlader skitsebogen.

Men denne rørhøg var en særlig oplevelse. I lang tid kredsede den ganske lavt over engen tæt på mig, blot en meter over de gule ranunkler og den blomstrende kæruld. I baggrunden tegnede en stribe piletræer skyggefulde silhuetter mod det skarpe forårslys, og hele scenen inspirerede mig meget. 

I de seneste dage har jeg arbejdet videre med motivet i værkstedet (i ly for den hårde vind og de heftige sommerbyger) og eksperimenteret med forskellige teknikker. Har både forsøgt mig med flydende tusch og med en monotypi/pastel, der godt nok resulterede i et farvemættet og kontrastrigt billede, men som ærligt talt blev lidt tungt. 

Den viste monotypi her er jeg mere tilfreds med. Den grafiske teknik er simpel, men helt utrolig sjov at arbejde med. Monotypi er et grafisk tryk, som man kun kan tage én gang. Modsat linoleumstryk eller en radering. Til gengæld kan man lave monotypier på utallige måde.

Denne er lavet med bagepapir og oliemaling på tube. Jeg har smurt et tyndt lag oliemaling ud over et stykke bagepapir. Herefter afskærmet dele af papiret til min motiv og lagt det farvede bagepapir ned over. Et let tryk med håndfladen får malingen til at smitte af på papiret. Man tegner ikke, man maler ikke...man trykker. Linjer, strukturer og komposition bygges op på en helt anden måde, end når man arbejder med male/tegneredskaber i hånden. Til sidst kan man så afsætte mærker eller påføre motiver ovenpå trykket. Det har jeg gjort med flydende tusch/indian ink. Rørhøgen og de helt sorte linjer er på denne måde malet med pensel. 

Det er spændende at arbejde mere koncentreret med et enkelt motiv. I stedet for altid at haste videre til det næste. Man får udforsket sine materialer og kommer "tættere" på sit motiv og sin idé - og får på den måde mest mulig erkendelse ud af oplevelsen, der måske kun varede 2 minutter derude på engen.