Sæler på Langjord

I mine snart 20 år som naturvejleder på Fanø har jeg vandret med mange tusinde mennesker ud over vaden ved Sønderho Strand til den enorme sandbanke Langjord for at opleve sælerne. Op mod 700 spættede sæler kan i sensommeren opholde sig på kanten af sandbanken, hvorfra de i løbet af få sekunder kan kravle ned i det dybe vand i tidevandsrenden, der adskiller mennesker fra dyr. Banken er perfekt for sælerne, der i højere grad søger på land i fældeperioden for at få glæde af sollys og d-vitamin.

Igennem årene har jeg tit fået ideer til motiver og større billeder, når vi har stået og betragtet de store, tunge havpattedyr. Sælerne er i sig selv skulpturelle, og har man muligheden for at betragte dem i flok på tæt hold, opdager man deres individuelle karakter og variation. På Langjord har vi i sjælden grad chancen for at kigge ind i dyrenes sociale liv. Og selvom de mest er kravlet på land for at hvile sig og ligge stille, sker der en masse blandt dyrene. Og der er ikke bare én art. De mange spættede sæler har næsten altid selskab af nogle større gråsæler, der tidligere var ganske sjældne – ja, arten var faktisk uddød i Danmark pga. vores vane med bekæmpe dyr, der konkurrerer med os om fisk, vildt eller plads.

I de mange år med daglige ture for grupperne til Langjord blev det aldrig til de helt store billeder her ude fra. Efter fyraften havde jeg som regel mest lyst til at opleve andre dele af Fanøs natur. Men da mit job ændrede sig, og turene til Langjord blev langt færre, meldte lysten sig til at fordybe sig i et motiv med sælerne sig for alvor. Så herefter har jeg tilbragt timer, nu i ensomhed, foran sandbanken med at udarbejder skitser, akvareller og større ark med ”færdige” værker, lavet på stedet under den bagende sol.

I sommerhalvåret har sælerne selskab af ternerne, både havterner og splitterner. Det har altid slået mig, at to så forskellige væsner ofte flankerer hinanden og slår sig ned på en sandbanke af samme grund. Føde, hvile, sikkerhed og ynglemuligheder på afstand til mennesker og rovdyr. De store,tunge og ”dovne sæler sammen med de små, elegante og adrætte terner.